dimecres, 9 d’octubre del 2013

Mentaniment bàsic d'un ordinador (Virus)


En els ordinadors, a part de Windows pot tenir altres sistemes operatius, que ara com ara no tenen tants problemes d'inseguretat per virus, com Linux, que cada vegada està més proper a ser apta per l'usuari bàsic o MacOS si es disposa d'un Mac.
Però el Windows és el més utilitzat i el més sensible a tenir problemes de virus.

Perquè Windows te tants virus i els altres no? millor em compro un Mac?

Be, aquest es l'argument que treuen els fans de Mac, però per la meva opinió és una mica diferent. Windows te molts problemes de seguretat, això és cert, però perquè?. Un Mac quant treuen uns models nous tant de sobretaula com portàtils treuen un sistema operatiu adaptat exclusivament a aquelles maquines, només pots instal·lar els programes fets per aquell sistema i de la casa... Això fa que tenen que anar perfectes, no poden tenir forats perquè està tot restringit.

Windows en canvi es pot instal·lar a tot tipus de maquines, des de unes característiques bàsiques a gran quantitat de memòria, disc durs gegants, diferents tipus de targes gràfiques, en fi.. que s'adapta a tot tipus de hardware i pel que fa als programes passa el mateix, milers de programes, de milers d'empreses diferents. Això vol dir que Windows s'adapta i amb això es lògic que deixi alguns problemes de seguretat. Si els Mac deixen instal·lar el programa que vulguis veuràs com canvia el rol de perill de virus.

Dit això, que no deixa de ser una opinió personal, ja que els amants de Mac no els agrada gaire això, es tracte de saber que cal fer per defensar-se dels virus.

ANTIVIRUS
Primer de tot CAL tenir UN antivirus instal·lat, i he dit UN, perquè en moltes reparacions he vist que molts teniu dos o tres antivirus activats, això més que protegir l'ordinador més el problema és que un antivirus bloqueja l'altra i deixen de ser efectius.

El tinc que comprar? o n'hi ha de gratuïts?

D'antivirus gratuïts hi ha alguns i que poden ser suficients per un ordinador personal de casa, antivirus com AVG, AVAST, AVIRA..
Aquest antivirus son efectius ja que la diferència amb els de pagaments tant sols son que els de pagament tenen més eines de protecció, però el motor de cerca de virus és exactament el mateix. Els de pagament son recomanables amb empreses per exemple, però per un ordinador de casa amb un gratuït pot ser suficient.
El que cal tenir en compte és quin antivirus instal·lem. Primer de tot cal que sigui un dels coneguts ja que hi ha alguns que mes que ajudar us poden donar més problemes.

Els meus recomanats son:

AVAST!! FREE ANTIVIRUS: Aquest és molt complert tot i que aquest any ha baixat una mica el seu rendiment al canviar la seva interface, però segueix sent dels millors

AVIRA: Aquest ha millorat aquest any, sent una bona elecció per la seva millora d'instal·lació

AVG ANTIVIRUS: Aquest te una quota de detecció com el AVAST a més que va millorant la seva interface

ESSENTIALS: Aquest amb windows 7 i 8 el porta instal·lat i tant sols cal activar-lo, per aquesta raó també és un dels gratuïts mes utilitzats

PREVENIR

El fet d'estar protegit dels virus no és suficient, el que cal tenir clar és que cada dia surten virus nous, malware, spyware... i és pràcticament impossible que els antivirus ho detectin tot, el primer que cal fer és tenir precaució dels llocs que visitem i dels programes que podem descarregar.

Per exemple: un dels problemes habituals a l'hora de baixar un programa gratuït és que ens instal·la altres programes, canvia la barra de navegació... Cal estar molt al cas perquè quant fem la descarrega veiem que ens demanen si acceptem les condicions d'us, i com fem molts diem que si i avall.... ERROR! perquè no son les condicions d'us del programa que descarregam sinó que ens esta dient si permetem que s'instal·li un altra programa addicional, i ja haurem caigut a la trampa.

CONCLUSIÓ

Cal tenir un antivirus, que pot ser gratuït perfectament
Per sobre de tota protecció, cal tenir cura dels llocs i programes que utilitzem

Espero que sigui d'utilitat.